alla på bordet_MG_0771

Hundratals år

Vår gård, Pannkaksladan är också vårt hem. Vi bor i den vackra, gamla fyrlängade gården som är ihopbyggd med ladan. Förr hade vi vår traktor i ladan och förvarade också hö och halm där inne. Idag är det en restaurang, men det gamla asfaltsgolvet är kvar, liksom de breda brädorna inklusive draghålen, finns kvar.

 Det häftiga med vår gården är att den har anor sedan 1782.

Gården byggdes där Outletområdet idag ligger. När fadern i huset avled och gården skulle delas upp på barnen, flyttades två av husen hit Mannen som flyttade hit hette Per Olsson. De två husen som han hade med sig vid skiftet är de äldsta som finns här.

Vi skulle ljuga om vi påstod att det inte märks att gården har nått denna aktningsvärda ålder. Visst blir det väldigt kallt i husen när det blåser från nordost och det knarrar rejält när man går över de stundtals ganska sneda golven. Men det är omöjligt att inte älska det här stället. Det är en ynnest att få bo här och det är omöjligt att inte känna historiens vingslag när man går här om dagarna. Jag har mer än en gång funderat över vad de stora, pampiga ekarna som omger vår gård, har sett och vad de skulle berätta om de kunde tala.

I ett av husen finns en stor, vacker gammal bakugn, ovanpå den finns en liten alkov där luffarna en gång sov. Vi har synliga bjälkar i väggar och tak, en fantastisk gammal örtträdgård och gamla, underbara, speciella spegeldörrar. En av dem har ett litet kikhål, så pigorna skulle se när herrskapet ätit färdigt eller behövde påfyllning av något slag. Vi har en kakelugn. Det är relativt mycket av det gamla som finns kvar och vi gör vårt bästa för att bevara det.
 Just nu håller vi på att lägga vasstak på flera av byggnaderna och det blir så otroligt vackert. Det tar tid, det är inte billigt, men det är en fantastisk känsla att se taket växa fram. Vi vet ju att det var halmtak på gården en gång i tiden och det är roligt att kunna återställa det.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Laila....Lex Laila » Frierier, långväga gäster och pannkakor!:  ”Självklart kommer många från Halmstad..vi släpar med alla vi kan och snackar vit..”

  • Beundrare » Min hjälteman:  ”Finns inte så många som ställer upp som denne man. Håll hårt om honom”

  • Ulrika » Snart öppnar vi!!:  ”HejDenise! Vi har öppet alla veckans dagar och det är faktiskt så enkelt att vi ..”

  • Denise » Snart öppnar vi!!:  ”Hej! Har ni öppet på vardagar under juli månad och i så fall behöver man då boka..”

  • Monica L Tommelstad » Min hjälteman:  ”En sann hjälte :-) eller bara en man som älskar sin fru väldigt mkt <3”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln